Hidup, Amal & Akhir HayatKu Untuk ALLAH s.w.t.

RENUNGILAH... HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA… Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Friday, April 28, 2006

Tip melatih anak kecil menggunakan konsep otak kanan

Tip melatih anak kecil menggunakan konsep otak kanan.
Konsep ini sudah lama di amalkan pendidik di Jepun dan China kerana otak kanan di katakan lebih efektif berbanding dengan otak kiri.Antara latihan dan panduan itu ialah:
  1. Ketika anak mahu tidur atau tidur2 ayam, bisik di telingnya dengan sepenuh hati yang kita sayangnya contonhya dengan berkata, dia budak baik, dia anak soleh dan dia budak pandai.
  2. Ajar menggunakan kad iaitu abjad A-Z, insya-Allah dalam seminggu anak kecil sudah boleh mengenal huruf dan boleh mengeja perkataan yang pendek.
  3. Gerak kerja tangan hasil daripada otak kanan. Jadi didik anak kecil anda bermain dengan tanah liat, cat air, melukis dan menguting kertas. Malah makan menggunakan penyepit juga aktiviti kerja tangan untuk menggerakkan otak kanan.
  4. Ceritakan apa sahaja yang menarik seperti sang kancil menipu buaya. Kemudian minta anak kecil anda menyambung cerita itu. Jika jalan cerita anak kecil anda merapu pun tidak apa kerana itu teknik menggerakkan otak kanan.
  5. Main teka-teki. Simpan sesuatu dalam kotak tisu dan minta anak kecil anda teka paa barang itu. Pertama kali boleh beri bayangan seperti warna/ buni lama-kelamaan anak kecil boleh mengembangkan enam deria ditubuh untuk mengaktifkan otak kanan.
  6. Ketika melakukan panduan atau latihan buat sekurang-kurangnya setengah jam sehari kerana anak kecil memang tidak gemar sesuatu benda untuk tempoh yg lama.
  7. Sebelum melakukan latihan itu, tarik nafas dan buat dengan ikhlasdan merendah diri, Insya-Allah berjaya.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home


Tips, educate child, teenagers, adults in daily lifestyles.My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?


HACKER SAFE certified sites prevent over 99.9% of hacker crime.
 
..:: LARANGAN BERSEMBAHYANG DALAM KEADAAN MABUK DAN JUNUB ::..
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun."[Maksud Firman Allah Taala Surah An-Nisa' :43]