Hidup, Amal & Akhir HayatKu Untuk ALLAH s.w.t.

RENUNGILAH... HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA… Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Wednesday, March 29, 2006

..:: 10 Tabiat Yang Boleh Merosakkan Otak ::..

  1. Tidak mengambil sarapan pagi- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darahakan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisipada otak dan menjadikannya kurang aktif.
  2. Terlebih makan- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mentalotak.
  3. Perokok- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar danboleh menga kibatkan penyakit 'Alzheimer'.
  4. Penggunaan gula yang berlebihan- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan proteindan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otakyang sihat.
  5. Pencemaran udara - Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaranudara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dankeaktifan otak.
  6. Terlebih tidur- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.
  7. Menutup muka ketika tidur- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebihbanyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.
  8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurangsihat- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otakdan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.
  9. Kurang berimiginasi- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnyaberimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.
  10. Jarang berfikir- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otakkita.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home


Tips, educate child, teenagers, adults in daily lifestyles.My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?


HACKER SAFE certified sites prevent over 99.9% of hacker crime.
 
..:: LARANGAN BERSEMBAHYANG DALAM KEADAAN MABUK DAN JUNUB ::..
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun."[Maksud Firman Allah Taala Surah An-Nisa' :43]