Hidup, Amal & Akhir HayatKu Untuk ALLAH s.w.t.

RENUNGILAH... HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA… Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Sunday, May 07, 2006

..:: Wang Sedekah Kematian ::..

Bolehkah wang ini digunakan untuk membuat kenduri tahlil arwah, membuat dapur-dapur kubur, melaksanakan nazar si mati bagi membuat akikah arwah anaknya, membayar fidyah puasa si mati dan membayar hutangnya dan selebihnya diberikan kepada salah seorang anaknya yang dalam kesusahan?

Jawapan :
Wang tersebut boleh digunakan untuk kenduri tahlil arwah dan membuat dapur-dapur kubur menurut kadar yang munasabah. Wang ini boleh juga digunakan untuk melaksanakan nazar si mati untuk membuat akikah arwah anaknya. Juga boleh digunakan untuk membayar fidyah si mati, hutangnya dan selebihnya diberikan kepada salah seorang dari anak-anaknya yang dalam kesusahan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Tips, educate child, teenagers, adults in daily lifestyles.My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?


HACKER SAFE certified sites prevent over 99.9% of hacker crime.
 
..:: LARANGAN BERSEMBAHYANG DALAM KEADAAN MABUK DAN JUNUB ::..
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun."[Maksud Firman Allah Taala Surah An-Nisa' :43]