Hidup, Amal & Akhir HayatKu Untuk ALLAH s.w.t.

RENUNGILAH... HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA… Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Thursday, March 09, 2006

..:: Amalkan Istighfar Sebelum Tidur ::..

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Barangsiapa membaca doa istighfar ini 3 kali ketika hendak tidur, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya, walaupun sebanyak bintang di langit dan sebanyak pasir di antai." (Hadith Riwayat At-Turmudzy, Al Adzkar:43)

Istighfarnya seperti berikut :-
"Astaghfirullahal Azhim. Alladzhi laa ilaa ha illaa Huwal Haiyul Qaiyuumu Wa A Tuubu ilaihh" (3x) (sila lihat tulisan arabnya yang terdapat dalam kitab-kitab solat atau fiqih)

Yang Bermaksud: "Saya mohon ampunan Allah, yang tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup kekal lagi berdiri seindiriNya. Dan aku mohon taubat kepadanya. " (3 Kali)

Semoga dapat manfaat. Ameen.

Wassalam

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Tips, educate child, teenagers, adults in daily lifestyles.My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?


HACKER SAFE certified sites prevent over 99.9% of hacker crime.
 
..:: LARANGAN BERSEMBAHYANG DALAM KEADAAN MABUK DAN JUNUB ::..
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun."[Maksud Firman Allah Taala Surah An-Nisa' :43]